ΕΦΤΑΖΥΜΟ

Γεύση παράδοσης και άρωμα παλιών χρόνων.

ΕΦΤΑΖΥΜΟ

Δημοσίευσηαπό vangelisk » 16 Οκτ 2007, 21:26

Το εφτάζυμο είναι είδος ψωμιού «πολυτελείας» που λόγω της δυσκολίας της παρασκευής του το φτιάχνανε σχετικά σπάνια και δεν προοριζότανε για καθημερινή κατανάλωση.

Κατά λέξη εφτάζυμο σημαίνει ψωμί ζυμωμένο εφτά φορές. Όμως στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο.

Οι βασικές του διαφορές από το συνηθισμένο ψωμί είναι ότι περιέχει ρεβίθια, (το ψωμί δεν περιέχει), δεν περιέχει προζύμι ή μαγιά (το ψωμί περιέχει) και, τέλος, περιέχει κάποια μυρωδικά.

Όταν μια νοικοκυρά έφτιαχνε εφτάζυμο το κρατούσε κρυφό μυστικό. Ο λόγος ήτανε να μην ακουστεί και της το «ματιάσουνε» με αποτέλεσμα να μην φουσκώσει.

Για τη συνταγή αυτή χρειάζεστε:
• Αλεύρι
• Ρεβίθια
• Αλάτι
• Ζάχαρη
• Φύλλα δάφνης
• Κανέλα, πιπέρι, κύμινο, γλυκάνισο


Αποβραδίς, σε λίγο ζεστό νερό βάζουμε αλεσμένα ρεβύθια, αλάτι και ανακατεύουμε καλά μέχρι το μίγμα να γίνει πηκτός χυλός. Αφήνουμε το μίγμα σκεπασμένο σε σταθερή θερμοκρασία όλο το βράδυ.

Το μίγμα είναι έτοιμο όταν σχηματίσει στην επιφάνειά του αφρό.

Ζεσταίνομε νερό και προσθέτομε φύλλα δάφνης. Ανακατεύουμε λίγο ζεστό νερό με το μίγμα που ετοιμάσαμε το βράδυ προσθέτοντας αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί πηκτός χυλός.

Όταν φουσκώσει, μετά από λίγες ώρες, προσθέτουμε ζεστό νερό, αλεύρι, αλάτι, μπαχαρικά μέχρι να σχηματιστεί μαλακή ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη κάποιες ώρες για να ανέβει και μετά πλάθουμε το εφτάζυμο.

Όταν το εφτάζυμο ανέβει το ψήνομε στο φούρνο.
vangelisk
 
Δημοσιεύσεις: 608
Εγγραφή: 24 Αύγ 2007, 12:26
Τοποθεσία: Ρέθυμνο

Επιστροφή στο Συνταγές της γιαγιάς

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 6 επισκέπτες

cron