ΕΛΙΕΣ ΚΟΛΥΜΠΑΔΕΣ

Γεύση παράδοσης και άρωμα παλιών χρόνων.

ΕΛΙΕΣ ΚΟΛΥΜΠΑΔΕΣ

Δημοσίευσηαπό vangelisk » 22 Ιαν 2008, 21:29

Στην Κρητική διάλεκτο η λέξη Κόλυμπος σημαίνει λιμνάζοντα νερά και Κολυμπάδες είναι οι σπιτικιές ελιές που διατηρούνται στο νερό με μπόλικο αλάτι.

«Καλλιά 'πο τσι παστές ελιές έχω τσι κολυμπάδες, καλλιά ΄χω δέκα κοπελιές παρά σαράντα γράδες», λέει η μαντινάδα.

Οι κολυμπάδες γίνονται από πράσινες ελιές τσουνάτες ή ακόμη και ψιλολιές που δεν πρέπει, όμως, να είναι τρυπημένες από το δάκο.
Πριν μπουν στη σαλαμούρα (άλμη) «γλυκαίνονται» μέσα σε καθαρό νερό, το οποίο αλλάσσεται επί δυο - τρεις μέρες.
Όταν οι ελιές γλυκάνουν (ξεπικρίσουν) ρίχνονται στην κουρούπα και σκεπάζονται με μπόλικο νερό, ώστε να κολυμπούν, και μαζί με το νερό μπαίνει μπόλικο αλάτι χοντρό, ώστε η άλμη να γίνει πολύ δυνατή.
vangelisk
 
Δημοσιεύσεις: 611
Εγγραφή: 24 Αύγ 2007, 12:26
Τοποθεσία: Ρέθυμνο

Επιστροφή στο Συνταγές της γιαγιάς

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Google [Bot] και 35 επισκέπτες

cron