ΣΤΑΚΑ – ΣΤΑΚΟΒΟΥΤΥΡΟ

Γεύση παράδοσης και άρωμα παλιών χρόνων.

ΣΤΑΚΑ – ΣΤΑΚΟΒΟΥΤΥΡΟ

Δημοσίευσηαπό vangelisk » 22 Ιαν 2008, 21:30

Μαζεύομε με ένα κουτάλι το αθόγαλο, την τσίπα δηλαδή που κάνει το γάλα, κυρίως το πρόβειο, όταν αυτό μείνει μερικές ώρες και το βάζομε σε ένα δοχείο μέσα στο ψυγείο για να μην ξινίσει.

Όταν μαζευτεί αρκετή ποσότητα, βάζομε το αθόγαλο σε μια κατσαρόλα, το ανακατεύομε με αλεύρι (περίπου 1 κρασοπότηρο σε κάθε μισό κιλό αθόγαλο) και λίγο αλάτι και το αφήνομε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας κάθε λίγο μέχρι να βγει το βούτυρο (το στακοβούτυρο) στην επιφάνεια.

Μαζεύομε το βούτυρο, το φυλάμε σ' ένα βάζο και αυτό που μένει, ένα υποκίτρινο και μυρωδικό κατακάθι σαν κρέμα, είναι η στάκα.

Η στάκα διατηρείται στο ψυγείο και τρώγεται με ψωμί ή μαγειρεύεται με αυγά.
vangelisk
 
Δημοσιεύσεις: 605
Εγγραφή: 24 Αύγ 2007, 12:26
Τοποθεσία: Ρέθυμνο

Επιστροφή στο Συνταγές της γιαγιάς

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

cron