Οι οματές είναι Χριστουγεννιάτικο φαγητό που μαγειρευότανε την περίοδο των Χριστουγέννων όταν η κάθε οικογένεια έσφαζε το δικό της χοίρο.
Για τη συνταγή αυτή χρειάζεστε τα παρακάτω υλικά:
Το παχύ έντερο του χοίρου,
Το συκώτι του χοίρου,
Το κνισάρι του χοίρου (λίπος),
Ρύζι ή χόντρο,
Ζάχαρη,
Σταφίδες,
Καρύδια ψιλοκομμένα,
Αλάτι,
Πιπέρι,
Κανέλα,
Κύμινο
Παίρνουμε το παχύ έντερο του χοίρου και το πλένουμε πολύ καλά. Το ρίχνουμε σε νερό με λεμόνι και λεμονόφυλλα και το αφήνουμε 3 μέρες αλλάζοντας το νερό κατά διαστήματα. Τσιγαρίζουμε το συκώτι με το κνισάρι. Προσθέτουμε νερό και όταν βράσει ρίχνουμε το ρύζι ή το χόντρο και βράζουμε για λίγα λεπτά.
Ρίχνουμε στο τσικάλι τις σταφίδες, τα καρύδια, λίγο αλάτι, πιπέρι, κανέλα, κύμινο, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Κατεβάζουμε το τσικάλι από τη φωτιά και γεμίζουμε τα έντερα που τα έχουμε κόψει σε κομμάτια μήκους 15 περίπου εκατοστών. Τα δένουμε από τις άκρες και βράζουμε τις ομαθιές σε νερό για μισή ώρα περίπου. Τις στραγγίζουμε και τις πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. (Αν θέλουμε, μπορούμε όταν τις βγάλουμε από το βραστό νερό να τις τηγανίσουμε λίγο να ροδίσουν).
Ο χόντρος είναι χοντροαλεσμένο σιτάρι. Αν χρησιμοποιήσουμε αντί για ρύζι χόντρο τότε τον βάζουμε για λίγο σε μία λεκάνη με νερό για να μαλακώσει. Τον σουρώνουμε και τον ρίχνομε στο τσικάλι.