Η ΓΕΜΩΣΗ ΚΙ Η ΛΙΓΩΣΗ

Η παράδοση του χωριού μας.

Η ΓΕΜΩΣΗ ΚΙ Η ΛΙΓΩΣΗ

Δημοσίευσηαπό vangelisk » 30 Απρ 2008, 17:45

Οι άνθρωποι από τότε που εμφανίστηκαν στη γη άρχισαν να παρατηρούν τα φυσικά φαινόμενα και τον τρόπο που αυτά επηρέαζαν τη ζωή τους.

Από τις παρατηρήσεις των ανθρώπων φυσικά δεν ξέφυγε ούτε η σελήνη, το φεγγάρι, ο κοντινότερος δορυφόρος της γης. Όπως είναι γνωστό, η εμφάνιση του φεγγαριού από τη γη δεν είναι κάθε μέρα ή μάλλον κάθε νύκτα η ίδια.

Η εμφάνιση του φεγγαριού εξαρτάται κυρίως από τη θέση που αυτό βρίσκεται σε συνάρτηση με τη θέση της γης. Έτσι έχομε την Πανσέληνο, τη χασοφεγγαριά, τη λίγωση (όταν το φεγγάρι λιγοστεύει, μικραίνει, μέρα με τη μέρα), τη γέμωση (όταν το φεγγάρι μεγαλώνει μέρα με τη μέρα).

Στο χωριό μας και φυσικά όχι μόνο, ανέκαθεν ελάμβαναν υπόψη τους τη θέση του φεγγαριού προκειμένου να προγραμματίσουν τις γεωργικές τους εργασίες. Έτσι:

Στη γέμωση του φεγγαριού ήταν η κατάλληλη περίοδος για τις παρακάτω γεωργικές εργασίες:
Φύτεμα δέντρων και φυτών, κλάδεμα δέντρων και φυτών, κόψιμο καυσοξύλων.

Εάν τα δέντρα ή τα φυτά φυτευότανε ή κλαδευότανε στη λίγωση, τότε οι καρποί που θα έκαναν θα ήταν λίγοι. Αν τα καυσόξυλα κοβότανε στη λίγωση, τότε δεν θα άναβαν το χειμώνα στο τζάκι.

Εξαίρεση στο κλάδεμα υπήρχε μόνο για το μήνα Ιανουάριο. «Γενάρη μήνα κλάδευε, φεγγάρι μην ξανοίγεις», έλεγαν.

Στη λίγωση του φεγγαριού ήταν η κατάλληλη περίοδος για τις παρακάτω γεωργικές εργασίες:
Κόψιμο δέντρων που προορίζονταν για την κατασκευή επίπλων ή στέγης σπιτιού (δοκάρια), κέντρισμα (εμβολιασμό) δέντρων.

Η λίγωση ήταν ιδιαίτερα ιδανική εάν συνδυαζότανε με βόρειο άνεμο, βοριά. «Βορέ και λίγωση», έλεγαν. Αν τα δέντρα για κατασκευή επίπλων ή στέγης σπιτιού κοβότανε στη γέμωση, ιδίως αν φυσούσε και νοτιάς, γέμιζαν ξυλοφάγα έντομα και σάπιζαν πολύ γρήγορα.

Ο συνδυασμός βοριά και λίγωσης πίστευαν πολλοί ότι αποτελούσαν τις ιδανικές συνθήκες συνεύρεσης προκειμένου το ζευγάρι να αποκτήσει αγόρι.
vangelisk
 
Δημοσιεύσεις: 609
Εγγραφή: 24 Αύγ 2007, 12:26
Τοποθεσία: Ρέθυμνο

Επιστροφή στο Ήθη και έθιμα

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 6 επισκέπτες

cron